Yazılım mühendisliği mülakatlarına hazırlık

Dünyada dijital dönüşümün hız kazanması ile yazılım mühendisliği çağımızın en popüler mesleklerinden birisi haline gelmiştir. Geniş iş olanakları, yapılan işin sonucunu hızlı görmenin keyfi gibi faktörlerin de etkisi ile bu mesleğe olan ilgi her geçen yıl daha da artmaktadır.

Yazılım mühendisliği, temel olarak bilgisayar mühendisliği mezunlarının çalıştığı bir alan olsa da, farklı branşlardaki mühendisler, Matematik, Fizik gibi temel bilimlerden mezun kişiler, hatta Psikoloji gibi tamamen farklı alanlarda uzman olan kişilerden bile bu alanda kariyer yapmak isteyen çok sayıda profesyonel mevcuttur.

Konunun teknik tarafından bakarsak, dijital dönüşümle birlikte geliştirilen yazılımların kullanıcı sayıları giderek artmaktadır. Örneğin günümüzde e-ticaret sitelerinden alışveriş, sosyal medya kullanımı, internet bankacılığı kullanımı on yıl öncesine göre katlanarak artmıştır. Benzer şekilde, geliştirilen ürünlerden beklenilen yetenekler ve hizmet kalitesi de gün geçtikçe yükselmektedir. Bu durum, geliştirilen yazılım sistemlerinin giderek daha da büyümesine ve karmaşıklaşmasına neden olmaktadır.

Karmaşıklaşan ihtiyaçlar doğrultusunda, ülkemizde ve dünyada yazılım şirketleri bulabilecekleri en iyi adayları işe almaya çalışmaktadırlar. Yazılım şirketleri e-ticaret, e-öğrenme, oyun, mobil uygulamalar, savunma sanayii, finans, enerji, telekom gibi farklı alanlarda faaliyet gösterseler de, işe alacakları mühendislerden beklentileri tahmin edilenin aksine çok benzerdir. Şirketlerin mülakat süreçlerinde uyguladıkları yöntemler farklı olsa da özünde tüm şirketler teknik anlamda yetkin ve davranışsal anlamda pozitif kişileri tespit etmeye çalışırlar.

Yazılım sistemlerinin soyutluğu ve dinamikliğinden dolayı yazılım mühendisliği teknik ve felsefi anlamda sanıldığından derin bir konudur, dolayısıyla uzmanlaşması, iyi bir mühendis olması zor bir alandır. Yazılım mühendisliği mülakatlarına şirketlerin ayırabildikleri süre oldukça kısıtlıdır.

Bu anlamda, yazılım mühendisliği mülakatlarına özel olarak hazırlanmak şarttır.

Bu zamana kadar pek çok farklı üniversitede sektör yazılım mühendislerinden ne bekler konulu sunumlar yaptık, binlerce aday CV’si gördük, yüzlerce mülakata katıldık.  Bu anlamda, bildiklerimizi, tecrübelerimizi paylaşmak için aylar süren çalışma sonucunda arkadaşım Turgay Çelik ile 47 videodan oluşan 5 saatlik bir eğitim hazırladık. Bu eğitimi hazırlamak için 300 saatin üzerinde bir efor sarf ettik. 

Bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanıyor, geri bildirimlerle iyileşmeye önem veriyoruz. Sorularınızı ve geri bildirimleriniz bekliyoruz.

Kursa bu linkten ulaşabilirsiniz